Wat gebeurt er in het brein van iemand met dementie?

Afhankelijk van het stadium kan iemand met dementie in steeds mindere mate denken en kiezen. Het rationele bovenbrein wordt aangetast. Alle functies die daarin plaatsvinden zoals iets beginnen, volhouden en afmaken, maar ook inzicht hebben in situaties, functioneren verminderd of in het geheel niet meer.

Daarnaast wordt het geheugen aangetast. Dit betekent dat alles wat nieuw is niet meer kan worden herkend en opgeslagen en alles wat opgeslagen is in ons brein verdwijnt beetje bij beetje. Bestaande herinneringen gaan verdwijnen. Eerst van de afgelopen 10 jaar, dan 20 jaar, dan 30 jaar, dan 40 jaar… Met andere woorden we komen op een gegeven moment met onze herinneringen tussen het nulde en 20-25ste levensjaar te zitten.

Lees hierover meer op pagina 30/32 van ‘De dag door met dementie’.

Waarom zijn mensen met dementie snel angstig?

Als er iets onverwachts op je afkomt dan wordt dit allereerst door de amandel kern, volledig automatisch, herkent. Vervolgens wordt dit, in een fractie van een seconde, door het rationele bovenbrein in goede banen geleid. Het bovenbrein helpt dus om niet bang te worden van de onverwachte dingen die op ons afkomen.

Bij dementie werkt het bovenbrein minder goed. Met andere woorden, het wordt dus moeilijk om de onverwachte dingen die op ons afkomen goed te verwerken. Bij iemand met dementie slaat dan ook regelmatig, zoals we dat noemen, de angstkern (Amandelkern) aan. Zij worden hierdoor snel angstig.

Lees hierover meer op pagina 62 en 85 van ‘De dag door met dementie’.

Waarom kijken mensen met dementie graag tv?

Voor iemand met dementie geldt, dat zodra hij ergens gaat zitten alles stil staat. Hij is er niet meer. Hij moet dus zelf, om te weten dat hij nog bestaat, dynamische (bewegende) prikkels gaan maken. Bijvoorbeeld lopen, roepen, aan zijn trui plukken. Iedereen doet iets verschillends.

In de behoefte aan dynamische prikkels zijn bewegende beelden een prima invulling. Een tv voorziet in deze behoeften, daarom kijkt iemand met dementie graag tv. De beelden moeten niet te ruw en baldadig zijn, beelden van natuur, kerkdiensten met herkenbare liederen, sommige sportprogramma’s zijn wenselijk.

Lees hierover meer op pagina 80-82 en 110 van ‘De dag door met dementie’.

Mijn man wordt boos als ik hem corrigeer. Waarom doet hij dat?

Iemand met dementie corrigeren betekent dat hij of zij gefaald heeft. Dat is het ergste wat een hersenpatiënt kan overkomen. Na een paar keer corrigeren ontstaat dan bij de persoon met dementie de reactie: “Oh, daar heb je haar weer! Zij weet alles beter en ik weet niets.”

In het algemeen geldt, wanneer iemand met dementie iets zegt wat niet helemaal klopt, dat je niet mag corrigeren. Als iemand zegt: “Piet was hier gisteren”, terwijl het eergisteren was, zeg dan niet: “Nee, het was eergisteren!”. Veel beter om te zeggen is: “Ja, gezellig hè, dat Piet hier was!”

Omdat we in een relatie zo gewend zijn om elkaar af en toe te corrigeren, gaan we hier ook mee door in situaties wanneer onze partner dement wordt. Dat doen we onbedoeld, het is een gewoonte.

Lees hierover meer op pagina 62-65 van ‘De dag door met dementie’.

Veelgestelde vragen

We krijgen veel vragen over dementie. De meest voorkomende vragen hebben we hiernaast kernachtig beantwoord. Door op het plusteken te klikken verschijnt het antwoord.

Heeft u een andere vraag? Stuur dan uw vraag naar info@dedagdoormetdementie.nl

Wat lezers zeggen

Marc America, huisarts

'Al lezende besefte ik hoeveel behoefte aan dit informatieve en praktische boek is. Vanaf vandaag een vast onderdeel van mijn begeleiding van dementie patiënten en hun mantelzorgers. Een juweeltje! '

Till Erkens, 80 jaar

Dit boek helpt mij minder angst te hebben met ouder worden, zeker als dat gepaard zou gaan met dementie.

Jan Baars

'Helder en praktisch boek, de omslag heeft een hoge aai- baarheids factor en de verzorgers en mantelzorgers in het boek worden terecht als helden geportretteerd. Schitterende foto's.'

Ingrid van der Horst

'Ik vond het een prima boek. De schrijfster weet iets ingewikkelds voor veel mensen begrijpelijk uit te leggen, waardoor het tastbaar wordt.'

Ger Schuivens

'Ik heb het boek gekocht en gelezen... Het past perfect in de lijn van de eerdere boeken die door Dr. van der Plaats zijn gepubliceerd.'